Mesto kvôli súdnemu rozhodnutiu nemôže narábať so štyrmi budovami

21.09.2013 Bardejov

Bardejov 20. septembra (TASR) - Okresný súd v Bardejove predbežným opatrením zakázal mestu Bardejov narábať s majetkom v obmedzenom rozsahu. Rozhodnutie sa týka budov na Radničnom námestí číslo 24, 25 a 26 i Hrubej bašty, ktoré boli založené ako vklad mesta Bardejov do akciovej spoločnosti Satel ešte v roku 1993, keď spoločne plánovali vybudovať hotel.
„Bez dôkladnej právnej analýzy, ktorá sa momentálne spracováva sa nedá povedať, že niekto urobil chybu. Možno je to len skúška správcu konkurznej podstaty, čo sa dá z mesta vydolovať. V tejto chvíli sme sa proti tomuto rozhodnutiu odvolali. Podľa mojich informácií mesto Bardejov nepochybilo, teda predpokladám, že súd v budúcnosti rozhodne v prospech mesta, aby tieto budovy zostali súčasťou rodinného striebra Bardejovčanov,“ povedal primátor Bardejova Boris Hanuščák.
Rozhodnutie súdu súvisí podľa primátora s tým, že mesto vložilo budovy do akciovej spoločnosti, za čo získala akcie. O tri roky neskôr však mesto kúpnou zmluvou vrátilo akcie a dostalo späť budovy, v tom čase už však bola spoločnosť v likvidácii, preto žalobca dnes tvrdí, že budovy mestu nepatria. Súd teraz zamedzil mestu podľa Hanuščáka budovy predať, no nezakázal ich prenajímať. Momentálne je v budovách napríklad Slovensko-poľský dom či prevádzky, ktoré zatiaľ nemusia byť zatvorené.
„Nikdy sme budovy ani nechceli predať, lebo platí nepísané pravidlo, že to, čo je v centre a v srdci Bardejova zostane rodinným striebrom. Som pevne presvedčený, že budovy ostanú majetkom mesta. Súd nám zakázal ich predať, to sme ani nikdy nechceli a pokiaľ budem primátorom, ani sa to nestane,“ vysvetlil Hanuščák.
 

Vyberte región